Lif Örnekleri, Elişi, Derya Baykal, Dantel Oya Örgüleri

MENÜ

En Cok Okunanlar


Bu Blogda Ara

Cemil Ipekçi ve Türk modasi yorumlari

Türkiye modasinin ustalarindan Cemil Ipekçi, klasik kültür ile popüler kültür arasindaki köprüyü bilinçle kuran ve popüler kültürün köklerini klasik kültürde aramaya çalisan bir modaci. Ayrica Türk kültürünü tasarimlarina yansitan bir modaci olarakta bilinmekte. Cemil Ipekçi bir programda moda adina bir çok konuda çarpici yorumlar yapti. Sizlerle bu yorumlarin bazilarini paylasiyoruz.
- Çok çarpici tasarimlariniz mevcut. Türkiye`nin dünyaya bu tip girisimler ile tanitilmasi mümkün degil mi? Mesela Londra`da ve Milano`da isim kazanmis Türkler var.  Var ama onlar Türk olarak geçmiyor biliyorsunuz. Bizim maalesef söyle bir seyimiz var; dünyada moda sektörünü her ülkede devlet destekliyor. Bizi devlet desteklemiyor demiyoruz. Devletin ihracatçilar birligine falan destekleri var ama, çok dogru bir sekilde desteklendigini söyleyemeyiz. Neden ? Mesela Avrupa`da örnek verecek olursak Rifat var. Fakat Rifat Bey Ingiliz modaci olarak geçiyor. Çünkü Ingiliz vatandasi ve Ingiltere dogumlu. Hüseyin Çaglayan bir Türk olarak geçmiyor. Atil Kutoglu burada, zaten onun için fazla bir söyleyemiyorum. Türkiye`nin kendi tasarimcilari yani moda sektörü, henüz tasarimcilara çok destek degiller. Birde bir kaç sene evvel Versace geldigi zaman bir tek sey söylemisti ki, benim 15 sene 20 sene evvel söyledigim. "Köklerinize inip kendinizi kullanmazsaniz, bir seyler alamazsiniz." Avrupalilar gelip buradan alip götürüyorlar, biz kendimiz köklerimize inemiyoruz. Cemil Ipekçi olarak ben 40 senedir bununla savas veriyorum. 
- Cemil Ipekçi; Türk Tarzini Yansitan Modacilar Konusunda Soruya ise su cevaplari verdi:Eger sizler kendi köklerinizden bir seyler uygulamazsaniz basarisiz olursunuz. Bugün bakiyorsunuz Japon tasarimcilari muhakkak o Japon kültürünü ve O Japon etnikligini tasiyor. Onu bugüne tasirken stilize ediyor belki. Fransizlara bakiyorsunuz, hala Fransizlarin o etnik kültürü vardir. Italyanlarin ise Italyan düzlügü vardir. Yani kendi kültürünüzü tasimazsaniz olmaz. Bugün bizim yapilan defilelere gülüyorlar. Geçen seneki moda haftasinda çok önemli bir hanim gelmisti ve gülmüstü. Çünkü; elbiselerin % 80 i Avrupa vitrinlerindeki taklitler. Simdi bu taklitlerle onlarin karsisina çiktiginiz zaman, siz bu moda ailesine giremezsiniz. Dünyada moda ailesinin içine girebilmek için hem tasarimci olmaniz gerekiyor, hem kendinize has yapmaniz gerekiyor, hem de onlarla is birligi yapmaniz gerekiyor. Bizde maalesef bu böyle algilanmadigi için daha biz hala bir mutfagiz. 
- Moda adina asil marka nedir? Marka ile etiket arasindaki farklar:Insanlar moda markalarinin ne oldugunu tam olarak bilmiyorlar. Marka baska bir seydir, etiket baska bir seydir. Marka olabilmeniz için yasayan bir varlik olmaniz gerekiyor. Yani Christian Dior bir marka. Çünkü; yasamis bir isim. Chanel bir marka, yasamis bir isim. Hala onlari yasayan insanlar götürüyor. Yani tasarimcilari. Ama onun yani sira ismini vermek istemedigim bir kaç tane meshur olan firmalar var suanda. Dünya ve Türkiye`de onlar etiket. Yani etiket dediginiz nedir ? Markalarin yaptiklarinin en çok satanlarini alip taklit ederler. Bizler hala Türkiye`de marka ile etiketi bilemiyoruz. Degisik yabanci isimlerle bizi Dünya modasinda kabul etmeleri mümkün degil. Çünkü; tasarimci olarak yasayan insani görmek lazim. Onun tarzi anca moda olabilir. Bakin dünyadaki bütün markalara onlarin düsünceleri, yasam biçimleri ve zevkleri onlari marka haline getirmistir. 
Cemil Ipekçi koleksiyonlarindan örnekler:



Cemil Ipekçi ve Türk modasi yorumlari

0 yorum:
Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategoriler


Blog Arşivi

Online
Lif Örnekleri