Havanin isinmasiyla önümüzdeki günlerde disarida uzun kahvaltilar, yemekler, piknikler ve davetler hayatimizda daha çok yer alacak. Hepimizin bildigi ama nedense unuttugu, yemek yemekle ilgili bazi püf noktalari yeniden hatirlatmak istedim
Dr. Hasan Insel * Hücrelerinizi serbest radikallerin harabiyetinden korumak, yani kisaca yaslanmayi yavaslatmak ve sagligimizi korumak için, her gün yeterince sebze ve meyve yemeyi unutmayin. * Sebzeleri mümkün oldugu ölçüde çig ve az pismis olarak tüketin. Çig ve taze olanlarin anti-oksidan düzeyleri daha yüksek. Çok pisirmek, anti-oksidan degerlerini yok eder. * Hayvansal yaglar yerine sivi yaglari kullanin. Zeytinyagini daha sik tercih edin. Kati yagla yapilmasina alisilmis yiyeceklerin, kisa bir aliskanliktan sonra zeytinyagla da çok güzel olabildigini göreceksiniz. * Etlerin yagini, tavugun derisini pisirmeden önce çikartin. Kirmizi et yerine balik ve tavugu tercih edin. Haftada en az 1-2 kez balik yiyin. * Seker kullanimini önce yariya, sonra dörtte bire indirin. Bazi tatlilarin zaman içinde sekerini azaltin, tadini vanilya veya tarçinla verin. * Bir bütün yumurta yerine iki yumurtanin beyazini yiyin. Üç yumurtali omleti, bir tam yumurta ve dört yumurta akiyla yapin. * Alistiginiz yiyeceklerin yerine baska yiyecekleri koymayi deneyin. Beyaz pirinç yerine esmer pirinç veya bulgur tüketin. Çünkü esmer pirinç ve bulgur posa bakimindan daha zengin. * Lokantalarda yemeginizi beklerken önünüze konan sicak ekmeklerin istah kabartici kokularina karsi koyun. Bir baslarsaniz farkinda olmadan birkaç dilim yiyebilirsiniz. Isin kötüsü, ekmekle ipin ucu kaçti hissi, diger yemeklerin de sagliksiz seçilmesine neden olur. * Koltukta otururken veya uzanirken bir sey yememeye alisin, herhangi bir seyi masaya oturarak yemeyi adet haline getirin. Yemek yerken televizyon seyretmeyin, telefonla konusmayin, gazete ve kitap okumayin. * Lokmalarinizi iyice çigneyin. Lokmalar arasinda 10-15 saniye zaman geçirmeye çalisin. En azindan çatalinizi masaya birakin. * Tabaktaki yemeginizin renklerini görün, kokusunu duyun, her bir lokmanin tadina varin, agzinizda biraz zaman geçirmesine izin verin. * Yediklerinizin içinde gizli yaglar oldugunu unutmayin. Mesela bir pogaçanin veya kekin içinde bol miktarda yag oldugunu gözünüzün önüne getirin. * Yemege baslamadan önce neleri yiyeceginizi planlayin. Disarida yemekteyseniz mönüyü inceleyip plan yapin, size uyan yemekler bulamadiysaniz, çogu restoran küçük degisikliklerle yemegi istediginiz sekle uydurabilir. Çok yagli soslardan uzak durun. * Ve hayatimizda önemli yeri olan, mangal keyfi... Unutmayin yanmis ette ve mangaldan yükselen, atese damlayan yanmis yagdan olusan duman içinde kalan ette, kansorejen maddeler olusur. Bu nedenle etleri yakmamaya özen gösterin, içleri iyice pisene kadar atesten yüksekte tutarak, yanmadan ve duman içinde kalmadan pismelerine özen gösterin.
0 yorum:
Yorum Gönder